Първото нещо, което ще ви посрещне в село Лещен, е гледката към накацалите по стръмните склонове на планината къщички, изградени в ковачевския архитектурен стил. Те още пазят в себе си истинския дух на българското село.

  Лещен се намира в Югозападна България. Разположено е върху южния склон на Западните Родопи и разкрива пред себе се неописуемо красива гледка към долината на река Места и величественият Пирин.

  Село Лещен е идеалното място за почивка сред тиха и спокойна обстановка,далеч от забързаното ежедневие на големия град.


  Село Лещен е едно от най-добрите места в България за селски туризъм. Базата и условията, които Лещен предлага на своите посетители са от първокласно ниво, разбира се, съчетани с типичната атмосфера на възрожденско българско село. Може би никъде другаде в страната няма такава уникална симбиоза между възрожденска атмосфера и модерен комфорт.


  През четирите сезона на годината домакините предлагат различни начини за забавления и отдих – лов и риболов, излети в планината, плуване и балнеолечение в близкия курорт Огняново, бране на гъби и билки. В близост се намират етнографски комплекси Ковачевица, Долен и Делчево, Роженския манастир, Банско.

  Други интересни природни забележителности, които може да посетите, са изпълненият с вековни букови и елови гори резерват „Тъмната гора”, каньонът на река Канина, местността Синият вир, скалните образувания “Козият камък” и “Черната скала”, известни още като тракийските съкровища. 

  Определено село Лещен и районът около него обещават една хубава почивка сред природата и автентичността на старо българско село.